KD föreslår ny viktig seniorpolitisk reform: Pensionärer ska inte ha högre skatt än löntagare

15541422_10154132594778365_4929241887682129792_n

Skillnaden i beskattning mellan pensionärer och löntagare är orättvis och bidrar till att för- stärka skillnaden mellan grupper. Det är hög tid att sluta skattegapet mellan pensionärer och löntagare, sade Kristdemokraternas partiledning på fredagen (16 dec).

Vid en presskonferens och i en debattartikel i Svenska Dagbladet satte Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor och partiets ekonomisk-politiske talesperson Jakob Forssmed ned foten: Pensionärer ska inte ha högre skatt än löntagare!

Skatter är nödvändiga för att finansiera den gemensamma välfärden, och de ska utformas så att de främjar ansvarstagande och arbete och samtidigt stöder sammanhållning och medmänsklighet. Men de behöver vara legitima för att inte tära på sammanhållningen och tilliten, framhåller Ebba Busch Thor och Jakob Forssmed.

Skillnaden i beskattning mellan pensionärer och löntagare bär liknande drag: den kan uppfattas som orättvis, minskar legitimiteten för skattesystemet och bidrar till att förstärka skillnaden mellan grupper, påpekar de.

Redan tidigare i höst i sitt budgetalternativ för 2017 i riksdagen föreslog Kristdemokraterna ekonomiska för- stärkningar för pensionärer om 5,7 miljarder – borttagen särskild löneskatt, fördubblat jobbskatteavdrag från 64 år, höjt bostadstillägg (BTP) och skattesänkning. Nu går partiet vidare. Den nya och efterlängtade skatte-reformen, beräknad till cirka 14 miljarder kronor, kan finansieras genom att momsen höjs med en procent.

Det är dags att fullt ut ta bort skillnaden i beskattning mellan löntagare och pensionärer och därmed slopa den så kallade pensionärsskatten, slog Ebba Busch Thor och Jakob Forssmed fast när de presenterade KD:s nya äldrepolitiska reformförslag: ”Pensionärerna fick stå tillbaka när jobbskatteavdraget infördes, men det är inte rimligt att upprätthålla denna skillnad år efter år. Skatteskillnaden bidrar till att dra isär samhället.”

Läs här KD-ledningens hela debattartikel om en rättvisare beskattning av pensioner:

Länk: Pensionärer ska inte ha högre skatt än löntagare!